Cartela PrePay vs. abonament - Care este cea mai avantajoasa optiune?

18 Jun 2020

Majoritatea utilizatorilor de telefonie mobila si-au pus macar o data aceasta intrebare: Care este cea mai avantajoasa optiune? Avand in vedere ca operatorii principali de telefonie mobila ne-au pus la dispozitie atatea oferte de-a lungul anilor, putem aprecia diferentele dintre abonamente si cartele PrePay. 


In primul rand, in Romania, pretul pentru serviciile de telefonie mobila sunt scazute fata de cele din strainatate. Mai mult, viteza accesului la Internet este cu mult peste medie, indiferent ca vorbim de abonamente sau de cartele PrePay. Astfel, in tara noastra, cu doar cativa Euro poti avea acces la zeci de giga de date mobile, apeluri si SMS-uri nelimitate in aceeasi retea, alaturi de un numar mare de minute in alte retele.


Un alt considerent pe care il putem lua in calcul este existenta telefoanelor dual-sim, destul de raspandite pe piata din Romania. Multi prefera acest tip de telefon, in care pot introduce atat o cartela cu abonament, cat si una PrePay, pentru a beneficia de avantajele ambelor. Facand abstractie de aceasta situatie, insa, ramane sa descoperim care dintre aceste doua optiuni este mai avantajoasa:


Abonamentul


Principalul avantaj al abonamentului consta in oferta de cumparare a unui telefon. Nu putine au fost situatiile in care, pentru un model de telefon subventionat sau chiar gratuit, mii de persoane au ales sa isi faca abonament. Un alt avantaj consta in faptul ca, in urma abonarii la unul dintre operatorii de telefonie mobila, vei plati factura in urma consumului, fata de cartela, unde va trebui sa platesti in avans. Mai mult, poti alege sa platesti mai multe facturi in avans, iar daca intarzii putin cu plata, serviciile tale nu vor fi intrerupte. 


Cu toate acestea, din punct de vedere financiar, o cartela PrePay este mult mai rentabila, avand in vedere raportul optiuni/pret. Sa vedem despre ce este vorba:


Cartela PrePay


Daca, in urma cu 10-15 ani, diferentele dintre cele doua optiuni erau insesizabile, in prezent ai parte de mai multe beneficii la o cartela PrePay, raportata la un abonament asemanator. Usor-usor, minutele, SMS-urile si datele mobile incluse in oferta PrePay au inceput sa le depaseasca pe cele oferite la abonamente. Mai mult, avantajele oferite de un telefon inclus in oferta abonamentului poate sunt atragatoare, insa trebuie sa avem in vedere si faptul ca te vei lega de acelasi operator cu un contract pe minimum doi ani de zile. 


In schimb, in cazul cartelei PrePay te poti trezi uneori ca ai uitat sa iti incarci creditul si ca nu poti intra pe Internet sau ca ai ramas fara credit pentru a face un apel important. Cu toate acestea, nu vei fi facturat suplimentar pentru date mobile atunci cand ti se termina creditul (cum este in cazul abonamentului), ci doar va trebui sa alegi un serviciu de reincarcare online


Daca vorbim si de roaming, iti recomandam o cartela PrePay pentru excursiile de cateva zile, precum city-break-urile. Daca detii un abonament, in functie de tara in care calatoresti, preturile pentru date mobile pot fi cu adevarat exorbitante, in special in tarile din afara Uniunii Europene. 


Asadar, in momentul de fata, daca nu iti doresti neaparat un telefon la oferta sau daca preferi sa iti reincarci creditul atunci cand doresti, fara “costuri-surpriza”, o cartela PrePay este cea mai buna optiune!