Avocatul poporului ne sustine

14 Jan 2020

Avocatul Poporului a anunțat că a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019, referitoare la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice.


Incepând cu 1 ianuarie 2020, cartelele de telefon prepay se vor putea achiziționa doar pe baza actului de identitate. Avocatul Poporului afirmă că ordonanța afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești.

Avocatul Poporului este de părere că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Astfel, de la 1 ianuarie 2020, dacă veţi dori să vă cumpăraţi o cartelă PrePay, o veţi putea face doar cu cartea de identitate, iar operatorul de telefonie va stoca numele şi prenumele dumneavoastră, codul numeric personal şi adresa de domiciliu